Scheepvaartmuseum, Amsterdam, Netherlands


Since ca 1970 "Het Scheepvaartmuseum" (the Netherlands Maritime Museum) has been housed in the former "Zeemagazijn van de Amsterdamse Admiraliteit", a characteristic building from 1655 standing beside the Amsterdam Marine Barracks. The security installations and museum lighting that were installed during the reconstruction last century, when the building became a museum, are now outdated, while provisions for climate control were entirely lacking. The installation of systems that meet modern requirements was one of the reasons for the large-scale renovation of the museum. Furthermore, the museum wanted to thoroughly change the building’s routing and the way exhibitions were experienced, fire, and to adapt them to modern ideas.

A radical change is the roofing of the inner courtyard. This new interior area will become the central junction of the building. During the preliminary design stage, Deerns played a major role in the adjustment of the bill of specifications with regard to climate control in the museum rooms. A large part of the museum will be provided with climatised display cases to avoid major constructional changes to the building’s façade. Other exhibitions will be housed in fully climatised “box in box” structures within the constructional shell.

Long-term Underground Energy Storage makes it is possible to reuse return air in the building to cool or heat the roofed inner courtyard within acceptable energy norms.

Related projects